Czy jajka są zdrowe?

Nieważne, co było pierwsze – jajko czy kura. Ważniejszy jest dylemat żywieniowy, czy jajko jest zdrowe, czy też nie.

Jajka zawierają dużo cholesterolu – PRAWDA
Jeśli chodzi o stwierdzenie, jak dużo, sprawa jest już bardziej dyskusyjna, bo o wiele więcej zawiera go wątróbka, nerki, móżdżki, mięso kaczki czy krewetki. Cholesterol nie jest jednak synonimem substancji szkodliwej. Wytwarzany w każdej komórce ludzkiego organizmu, powstający z przemiany glukozy i aminokwasów, pomaga kontrolować elastyczność i przepuszczalność membran komórkowych, jest niezbędny do produkcji hormonów, witaminy D oraz soli żółciowych. Umożliwia też prawidłowe funkcjonowanie istoty białej w mózgu. Bez cholesterolu nie pracowałaby żadna komórka naszego organizmu ani mózg.

Jajka gotowane są zdrowsze niż smażone – PRAWDA
Najzdrowsze są jajka na miękko, czyli gotowane ok. 4 minut. Jajka na twardo są ciężej strawne, a zbyt długie ich gotowanie nie dość, że powoduje utratę cennych składników, to jeszcze doprowadza do reakcji siarki z żelazem, co skutkuje nieapetyczną i nieestetyczną zieloną warstwą osadzoną na żółtku. Jajka smażone – sadzone, w postaci jajecznicy czy omleta – zachowują bogactwo witamin, ale nie są polecane ze względu na konieczny do użycia przy smażeniu tłuszcz (chyba że lubimy jajecznicę na parze). Tłuszcze zwierzęce, nasycone, podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Przy podgrzewaniu powyżej 200o C tworzą się w nich szkodliwe nadtlenki.

Jedzenie surowych jaj grozi zakażeniem salmonellą – PRAWDA
Z racji drogi wydostawania się jaja z organizmu kury na skorupkach mogą rozmnażać się bakterie salmonelli. Tylko i wyłącznie z tego powodu nie należy ich jeść na surowo, a przed włożeniem do lodówki czy dalszym użyciem w postaci surowej (do wyrobu ciasta, makaronów) umyć ciepłą wodą i płynem do naczyń bądź mydłem. W jajach poddawanych obróbce termicznej bakterie salmonelli giną przy 70 st. C.
Także sałatki warzywne z majonezem wytwarzanym z jaj są dobrą pożywką dla bakterii. Dlatego zawsze należy przechowywać je w lodówce, przykryte folią. Im krócej, tym lepiej.

Jedzenie jajek jest szkodliwe dla serca – NIEPRAWDA
Jajka zawierają cholesterol. Cholesterol jest szkodliwy dla serca. Z połączenia tych dwóch prawdziwych tez, wysunięto trzecią, już nieprawdziwą: jedzenie jajek powoduje choroby serca. Nie, nie powoduje.
Cholesterol powstaje w każdej ludzkiej komórce. Ponieważ jego synteza jest bardzo kosztowna energetycznie, organizm chętnie wspomaga się cholesterolem dostarczanym w pożywieniu. Oznacza to, że im więcej otrzymujemy go w pokarmach, tym mniej wytwarzamy sami. U zdrowego człowieka mechanizmy te są skorelowane, dlatego ilość spożywanych przez niego jajek nie ma istotnego wpływu na poziom cholesterolu obecnego we krwi. Czym jednak jest on starszy, bardziej schorowany, tym procesy te są wolniejsze, a korelacja mniej doskonała. Dopiero wtedy należy ograniczać ilość spożywanego cholesterolu, by jego nadmiar nie krążył w krwiobiegu, potęgując zmiany miażdżycowe.
Trzeba jednak podkreślić, że do tej pory żadne badania naukowe nie potwierdziły zależności między jedzeniem jajek a podwyższonym poziomem cholesterolu i chorobami serca. Wpływ na poziom cholesterolu mają przede wszystkim: obciążenie rodzinne, wiek, płeć, waga, sylwetka, poziom aktywności fizycznej, cukrzyca, a także zwyczaje żywieniowe dotyczące spożywanych tłuszczów.

Read and post comments | Send to a friend

About these ads
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s